Hybridityön vaikutus työympäristöihin ja yrityskulttuuriin

Tulevaisuuden toimiva ja houkutteleva työympäristö suunnitellaan yhdessä käyttäjien kanssa.

Vaikka etätyö on luonut monia hyötyjä, toimistolla on silti paikkansa. On havaittu, että täysin ilman tukikohtaa ihmiset eivät halua olla. Hybridityö ja monipaikkainen työ on todettu toimivimmaksi ratkaisuksi täysin etänä tai täysin toimistolla tehtävään työhön verrattuna.

Vapaus valita painaa yllättävän monen osaajan vaakakupissa. Kun halutaan rekrytoida parhaita osaajia, fyysisellä sijainnilla ei tulisi olla enää merkitystä. Tilanne korostuu erityisesti konsultti- ja it-aloilla, joissa työtä on mahdollista tehdä paikasta riippumatta.

Tilaratkaisut, jotka parantavat yhteisöllisyyttä

Miten siis luoda toimistosta tarpeeksi kiinnostava, että ihmiset tulisivat sinne omasta vapaasta tahdostaan? Ensin voidaan pohtia avainsanoja, joita työpaikan toivotaan tarjoavan. Näitä voisivat olla mm. tiimityö, innovatiiviset hetket, inspiroituminen, muiden kanssa innostuminen, sekä spontaanit kohtaamiset.

Ratkaisuna näille toiveille on monitilatoimisto. Se käsittää useita erilaisia tilatyyppejä, mutta nyt korostuvat tilat, jotka tarjoavat mahdollisuuksia yhteisöllisyyteen ja kohtaamiseen.  Millaisissa tilanteissa spontaaneja kohtaamisia sitten tapahtuu? Kiinnitä huomiota välitiloihin, joihin ihmiset jumiutuvat: nojailtavat paikat käytävien varrella, kahvikoneen vierellä ja naulakoilla.

Voimme myös edesauttaa kohtaamisten syntymistä luomalla viihtyisiä vapaamuotoisia alueita, kuten taukotiloja tai kokonaisia olohuoneita. Lisätä hiljaisen työn tiloja tai puhelinkoppeja palavereita ja keskittymistä varten. Tai muokata inspiroivia ympäristöjä, kuten ryhmätyötiloja, joissa on helposti siirreltäviä pöytiä ja vapaus ideoida eri metodein. Muunneltavat tilat ja kalusteet myös joustavat paremmin muuttuvissa tilanteissa, kun työntekijöitä onkin fyysisesti paikalla tavallista enemmän tai vähemmän.

Monikäyttöiset ja muuntojoustavat tilat palvelevat työelämän muutoksissa

Yhteisöllisyyden rakentaminen on kulttuurin ylläpitämistä

Yrityksillä on nyt yhä suurempi mahdollisuus kertoa, näyttää ja jalkauttaa omia arvojaan osaksi liiketilojaan. Olemmeko ihmisläheisiä ja tarjoamme mukavia työskentelypaikkoja, tai panostammeko ihmisten kouluttamiseen ja omaan kirjastoon? Me-hengen luomiseen tulee käyttää voimavaroja, sillä sitoutuneet tekijät ovat myös motivoituneimpia.

Kysy työntekijöiltä, mitä he työpaikalta kaipaavat. Erilaiset käyttötarpeet vaativat erilaisia tiloja ja välineitä. Osallistamalla luodaan yhteishenkeä ja työelämän kulttuuria, jota kannattaa vaalia. Jos kellään ei ole mitään mielipiteitä, herää kysymys, onko yritykseen kukaan sitoutunut alunperinkään.

Mahdollistamalla viihtyisän ympäristön kaikkine tarvittavine laitteineen on vain ensiaskel. Toisen arvokkaaksi osoittaminen, välittäminen ja positiivisen palautteen antaminen rohkaisevat, kun toimimme etänä. Perinteiset puhelut voivat toimia spontaaneina eleinä, ikään kuin toimiston ovella ohimennen jutustelu. Aluksi pelisääntöjä voidaan tarvita, mutta mitä vahvempi yrityskulttuuri on, sitä vähemmän kaivataan ohjaavia sääntöjä. Kyse on myös luottamuksesta, että asiat hoituvat.

Jaa:

Haluatko sinäkin apua houkuttelevan työympäristön luomiseen?

Hyvin suunniteltu tila on sijoitus työhyvinvointiin ja tuottavuuteen. Käyttäjien arkisten tarpeiden ja haasteiden selvittämiseen ja sanallistamiseen voidaan käyttää palvelumuotoilun osallistavia tekniikoita.

Tarpeita vastaava, käytännöllinen tila sujuvoittaa työn prosesseja ja tulokset näkyvät.

Ota yhteyttä, niin kartoitetaan yhdessä teidän tilanne.